Kirándult a 3. évfolyam! - 2017. október 24.

2017. október 17-én, kedden, a Cecei Általános Iskola 3. osztályos tanulói a Tamási Vadasparkot és a Simontornyai vár megtekintését tűzték ki úti céljuknak. Reggel 7.30-kor gyülekeztünk a központban, majd 8.00 órakor elindultunk a gyönyörű buszunkkal Tamási felé. Egy órányi buszozás után, problémamentesen megérkeztünk.

Tanulmányi kirándulásunk célja a hely természeti értékeinek megismerése, a vaddisznók és a szarvasok megfigyelése, valamint a környezet és természetvédelemre nevelés volt. A túra elején felhívtuk a gyerekek figyelmét az erdő és az ott élő vadak tiszteletére, kértük őket a halk beszédre. A gyerekekkel először a muflonokat tekintettük meg. Vezetőnk sok új információval ismertetett meg bennünket. Az állatok nagyon barátságosak és szelídek voltak. Mindenki megsimogathatta a kerítés mögött lévő állatokat. Ezután kezdődött igazán a túra. Elindultunk felfelé a dombon. Egy földbe süllyesztett les kunyhóba mentünk be, ami speciális üveggel volt ellátva, ezáltal a vadak számára láthatatlanok maradtunk. Itt közvetlen közelről csodálhattunk meg a gyönyörű gímszarvasokat, dámszarvasokat. Ezután folyatatva a túrát, meredek lépcsőkön vezetett felfelé az utunk. Felérve a dombtetőre felmászhattunk egy kilátóba, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé a tolnai erdőségre. Miután kicsit megpihentünk, hirtelen felbukkant Sára, aki egy nagyon szelíd dámszarvas, mert kiskorától kezdve emberi kézhez volt szoktatva. A gyerekek kezdetben kicsit félénken közelítették meg az állatot, de hamar megbarátkoztak vele. Lefelé vettük az irányt a dombtetőről, eközben megnéztük a vaddisznókat is. A Vadasparkban ismeretterjesztő táblákat láthattunk, melyek bemutatták az erdő növény és állatvilágát, még több ismeretet adva a gyerekeknek. A Vadasparkot elhagyva egy nagy sétát tettünk a közeli parkerdőbe.

Visszatérve a buszra folytattuk kirándulásunkat Simontornya felé. A vár a község szívében helyezkedik el, Simontornya fő látnivalója. Az 1270-es években építette Simon, akiről az egész település a nevét kapta. A gyerekekkel először kívülről jártuk körbe a várat, majd részt vettünk két múzeumpedagógiai órán. Az elsőn egy időutazáson vettünk részt a vár megépítésétől napjainkig. A gyerekek nagyon élvezték, hiszen ők is részesei lehettek a vár különböző korszakainak és birtokosainak megidézésében. A második óra témája a reneszánsz volt. A tanulók megfigyelhették a vár reneszánsz jellemzőit, tárgyait. Beöltöztek korhű ruhába, majd reneszánsz zenére megtanultak néhány tánclépést is. Nagyon élvezték a diákok, nagyon szép befejezése volt a napnak.

Elmondhatjuk, hogy igazán jól sikerült kirándulás volt, nagyon jól éreztük magunkat. Fáradtan, de élményekben gazdagon értünk vissza az iskolához.

Komáromi Éva tanító

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét