Tudománytörténeti Vándorkiállítás! - 2017. január 24.

2017. január 16-án, 15.00 órai kezdettel került sor a Dr. Pálfi György professzor úr által összeállított Tudománytörténeti Vándorkiállítás ünnepélyes megnyitójára iskolánkban. A tárlat, amelynek a településünkre történő eljutását a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége támogatta, bemutatja azon magyar származású tudósok, mérnökök, orvosok munkáját, akik munkásságukkal hozzájárultak az egyetemes műszaki kultúra fejlődéséhez, a mai műszaki világunk kialakításához. A kiállítás kiemelten foglalkozik a Nobel-díjjal kitüntettet magyar származású emberekkel. A kiállítás megnyitóján először a Cecei Általános Iskola énekkara adott rövid műsort majd, Lehota Eszter 7. évfolyamos tanulónk mondta el Wass Albert: Hontalanság hitvallása című költeményét. Ezután az alkotó, Dr. Pálfi György üzenetét Dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány képviselője tolmácsolta a megjelenteknek:

Tisztelt Király László igazgató Úr!

Tisztelt Cecei Általános iskola Tantestülete!

Tisztelt Varga Gábor országgyűlési képviselő Úr!

Kedves Barátom Boór Ferenc a Magyarok Világszövetsége képviselője!

Kedves Sajó Mária a Fejér Szövetség társelnöke, és minden Munkatársa!

Kedves Cecei Általános Iskola Valamennyi Tanulója!

A meghatottságtól írom ezeket a sorokat Kedves Barátaim! Kedves Gyerekek!

Látlak Benneteket, ahogyan tágra nyílt szemmel nézegettek körül és várjátok, hogy vajon milyen furcsaság jön ki azokból a képekből, amelyek Király László Igazgató Úr és a Fejér Szövetség híveinek szorgos munkája nyomán kikerültek az iskola falaira. Nektek, értetek, a jövő nemzedékének csináltam közel húsz éves kutató munkám eredményeként ezt a Tudománytörténeti Kiállítást „a Kárpátmedencei Magyarországi származású tudosok feltalálok, felfedezők mit adtak a világ fejlődésének” címmel. Tudjátok-e, hogy a magyar földön, a Kárpátmedencében születtek meg azok a géniuszok, azok az emberek, akik tudásukkal, a Föld, a világ fejlődésében, a XX. és XXI. századi természettudományos felfedezéseikkel eljuttatták az emberiséget egy beláthatatlan fejlődési szakaszba. Tudjátok-e, hogy a televíziót, a számítógépet, az űrrakétát, a Holdkompot és az önjáró kutató robotot a Marson, hogy a számítógép működéséhez szükséges rendszereket a magyar matematikai gondolkodás, intelligencia és felfedezés hozta az emberiség számára. Ezzel a tudással kutatjuk a világűrt, keressük a civilizációt az Univerzumban. Tudjátok-e, hogy Erdős Pál világhírű matematikusunknak mi volt a 8 problémája? Nézzétek meg a kiállítást, utána a wikipédiát és beszéljétek meg a matematika és fizika tanárotokkal. Meglátjátok, hogy nagyszerű lesz a tudás morzsáit szedegetni. Gondoltok-e arra, amikor lázas betegek vagytok, szüleitek a Szentgyörgyi Albert Nobel dijasunk által feltalált C vitaminnal erősítik meg immunrendszereteket. Hallottatok-e Béres Józsefről, aki a Béres cseppek feltalálója és hosszú évtizedeken kutatott és küzdött azért, hogy a magyar népesség egészségesebb legyen. Ma a gyógyszertárakban hirdetik Béres Józsi bácsi cseppjeit és a súlyos betegek szervezetét erősíti, hogy megküzdjön több halálos kórral. Kedves Ifjú Barátaim! Cecei Általános Iskola kiváló tanulói! Nektek és Rólatok szól ez a Tudománytörténeti Kiállítás, hogy emeljétek tudásotok zászlaját olyan magasra, hogy az egész ország, az egész világ értesüljön arról, hogy a cecei iskolában tanuló gyerekek hogyan járulnak majd tudásukkal családjuk, a hazájuk jobbá és élhetőbbé tételében. És megszületnek köztetek is azok a géniuszok, akiket jegyezni fognak a világ matematikusai, fizikusai, orvosai, tudósai között. Erre lennék én nagyon büszke 89 évesen, mindig aktívan, Nektek dolgozó barátotok, Dr Pálfi György, Gyuri Bácsi.

Küldjetek nekem beszámolót, képeket, hogy tetszet a kiállitás, és mit tanultatok belőle. Tájékoztassatok, hogyan készültök a megyei tudománytörténeti vetélkedőre. Izgalommal várom a leveleket, beszámolókat Cecéről. Keressétek meg a tanáraitokat és velük is szívesen tartom a kapcsolatot. Sok-sok szeretettel gondolok mindenkire, akik ma a tudománytörténeti tablók előtt állnak és hiszik azt, hogy ők is lehetnek majd magyar származású tudósok és felfedezők, akik a világfejlődését elősegítik.

Szeged, 2017. január 16. reggel 7.30

Dr. Pálfi György
Gyuri Bácsi

A szívhez szóló köszöntő után Dr. Boór Ferenc és Sajó Mária szólt a megjelent gyermekekhez és vendégekhez a Magyarok Világszövetsége megyei szervezete, a Fejér Szövetség nevében. Méltatták a kiállítás anyagának fontosságát és meghirdették a cecei diákok számára is a tudománytörténeti versenyt, amelynek első fordulója a megnyitott kiállítás anyagára épül.

Iskolánk ezúton is köszöni a Magyarok Világszövetsége segítségét abban, hogy a tárlat iskolánkban is bemutatásra kerülhet.

A kiállítás hétköznapokon 8.00-16.00 között, minden érdeklődő számára ingyenesen megtekinthető 2017. február 10-ig!

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét