Határtalanul! 2016. - 2016. június 28.

A Hunyadiak nyomában Délvidéken

A Határtalanul! program keretében a Cecei Általános Iskola és Alapi Tagiskolájának 7. osztályos tanulói négy napos tanulmányi kiránduláson vehettek részt Romániában és Szerbiában. Az előkészületek során megismerkedtünk az útvonallal, valamint azokkal a településekkel, amelyekre az út során ellátogattunk. Június 1–én reggel 6.30 – kor indultunk el a hosszú útra. Első állomásunk Aradon a Megbékélés tere volt. Oda érkezvén meghallgattuk igazgató úr történelmi beszámolóját a helyszín fontosságától. Megtudhattuk, hogy a Szabadság-szobor Zala György alkotása, amelyet 1890. október 6-án avattak fel az aradi vértanúk emlékére. A koszorúzás után következő helyszínünkhöz a Vesztőhelyhez indultunk, ahol szintén koszorút helyeztünk el. Következő állomásunk Temesvár volt, ahol a Dóm tér nevezetes épületeit tekintettük meg, majd városnézésre indultunk. A székesegyház megtekintése után sétát tettünk a város gyönyörű főterén, megálltunk a Szentháromság-szobornál is, amelyről megtudhattuk, hogy az 1738-39-es pestisjárvány emlékére állítottak. Utunk ezt követően Dózsa György feltételezett kivégzési helyszínéhez vezetett, ahol elhelyeztük az emlékezés szalagját. Kicsit kalandosan, késő este megérkeztünk első szálláshelyünkre, Végvárra. Itt nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, ahol a település iskolájának igazgatónője fogadott bennünket. Rövid pihenés után betekintést nyertünk a helyi diákok néptánc tudásába. Ízelítőt kaptunk a végváriak tánccsoportjának műsoraiból, majd ezt követően minket is közös táncházra invitáltak. Másnap a reggelit követően rövid látogatást tettünk a helyi iskolában, ahol ismertetőt kaptunk az intézményben folyó munkáról. Ezt követően ismét buszra szálltunk, és következő helyszínre indultunk, Lászlóvárára. Sajnos a várhoz nem mentünk fel, de egy kis megállót követően megtekintettük a csodálatos Kis- és Nagy-Kazán szorosok szépségét. Buszra szállva megcsodáltuk a táj szépségét, majd megálltunk a Baross-emléktáblánál.

Késő délutáni órákban érkeztünk meg a Szendrői várhoz. A belépők megváltását követően a helyi idegenvezető ismertetésével megismerkedhettünk a vár rövid történetével. Megtudhattuk, hogy az építés pontos ideje nem ismert, viszont ez a vár volt Európa egyik legnagyobb vízi erőssége. Brankovics György szerb fejedelem Nándorfehérvár építette a várat, majd a vesztes rigómezei csata után itt tartotta fogva Hunyadi János kormányzót. Ezután Belgrádba indultunk, ahol az aznapi szállásunk volt. Másnap reggel a várba érkezve, megnéztük a Sztambul kaput, a várárokban második világháborús tankokat, fegyvereket láthattunk. Sétáltunk a várban, Dugonics Titusz emlékhelyénél koszorút helyeztünk el. A várfalon sétálva gyönyörű kilátás nyílott a városra és a folyókra. Séta közben jutott szabadidőnk arra is, hogy apróságokat vásároljunk a várban ajándéktárgyakat áruló árusoktól. Az idegenvezető elmagyarázta mit látunk a várfalakról.

Következő úti célunk Maradék volt. Ahogy a neve is jelzi, itt szórvány magyarság él, a legdélebbi magyar lakosságú település. A helyi református lelkész várt bennünket. Megmutatta a parókiát és a templomot. A templomban mesélt a falu és a református közösség történetéről. Amíg elkészült az ebéd, a fiúk fociztak a parókia udvarán. Az ebéd nagyon finom volt, megkóstoltuk a csorba levest, ami sokaknak ismeretlen volt. Az ebéd után igazgató bácsi átadta az adományt, amely mesekönyvekből és írószerekből állt.

A következő állomásunk Pétervárad volt, amit Hunyadi Mátyás építtetett. A vár nagy területen fekszik, és a falak jó állapotban maradtak fenn. Felmentünk a fordított óratoronyhoz. Itt szép kilátás nyílt a folyóra és a túloldalon fekvő Újvidékre. Este hat körül értünk Óbecsére, a szállásunkra. Az utolsó nap délelőtt folyamán elmentünk megnézni az óriászsilipet, melyet Türr István tervezett. Itt elidőztünk egy kicsit, élveztük a Tiszára nyíló szép kilátást. Törökbecsén született Leiningen-Westerburg Károly, aradi vértanú. Szobra a főtéren áll. Szalagkötéssel és főhajtással emlékeztünk rá. Utunk folytatásaként megálltunk az aracsi pusztatemplomnál. Körbejártuk a még romjaiban is tiszteletet parancsoló egykori épületet. A templom mellett levő Hétvezér emlékhelynél koszorút helyeztünk el. Körülbelül fél kettőre értünk Tóthfalura. Ez egy színmagyar település. Azonnal ebéddel kínáltak bennünket, majd utána körbejártuk a helyi vezetővel a tájház udvarát. A településen foci akadémia is működik, így megnéztük a pályákat, a „stadiont”. A templom mellett szoborpark található. Itt látható a Vajdaság egyetlen Turul-szobra. Három órakor a templomban másik három a Határtalanul programban részt vevő és helyi csoporttal együtt, részesei lehettünk a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ünnepségnek. Utolsó állomásunk a Palicsi-tó megtekintése volt. A Szabadkától néhány kilométerre elhelyezkedő tó ismert és igen szép kirándulóhely. Sétáltunk a tó partján és megnéztük a tópartra épített villákat, fürdőépületeket.

Fáradtan, de élményekkel gazdagon indultunk haza és érkeztünk meg este fél tízkor.

Cecei Általános Iskola és a Cecei Általános Iskola Alapi Tagiskolájának 7. osztályosai

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét