Természet- és Környezetismereti Verseny - 2016. május 25.

Kaán Károly XXIV. Országos Természet- és Környezetismereti Verseny Országos Döntőjén jártam

2016. 04.15-én a Szabadbattyáni Gróf Batthyány Lajos Általános Iskolában rendezték meg a Kaán Károly Országos Természeti- és Környezetismereti verseny megyei döntőjét. Iskolánkat Lehota Eszterrel képviseltük, a feladatsor megoldása után izgalommal vártuk az eredményhirdetést. A 6. évfolyamosok között Eszter 5. helyezett lett, az 5. évfolyamosok versenyét én nyertem. Nagyon örültem neki, de ekkor még egy feladatsor megoldása várt rám, hiszen a 6. évfolyamos első helyezettel még versenyeznem kellett, hogy melyikünk jut tovább az országos döntőbe. Szoros verseny után kiderült, hogy én képviselhetem Fejér megyét az országos döntőben.

Ezek után kemény felkészülés kezdődött, amiben Csajtainé Szabó Ágnes tanárnő segített. Az idei évben a verseny kiírás szerint a TermészetBÚVÁR újságokból, Kaán Károly életútjából, a Duna-Dráva Nemzeti Partból valamint a Hortobágyi Nemzeti Parkból kellet készülni. A kiírásban még szerepelt, hogy plakátot kell készítenem, a „Klímaváltozás hatásai” címmel, ennek elkészítésében Kaczné Judit néni és Kacz Nelli rengeteget segített. A versenyre még egy kiselőadást is kellett összeállítanunk, diákkal, képekkel. Az előadásomban Cece és környéke természeti értékeit mutattam be. Sokat készültünk Ági nénivel, gyakoroltuk az előadást, a nemzeti parkok növényeit, állatait tanultam, és az újságokban szereplő összes cikket és fényképeket memorizáltam.

Végre elérkezett az idő! Az országos döntőt 2016.05.20-21-22-én rendezték meg Mezőtúron. Péntek reggel indultunk 200 km és 3 óra autózás után megérkeztünk Mezőtúrra a Református Kollégiumba. Itt volt a szállásunk, a verseny a Mezőtúri Református Gimnáziumban került lebonyolításra. Először a plakátot adtuk le, le majd a díszteremben kipróbáltuk a ppt. Délután az ünnepélyes megnyitó és a Kaán Károly emléktábla megkoszorúzása után a kiselőadások következtek. Nagyon izgultam, hiszen sok ember előtt kellett elmondanom az előadásomat. Szerencsére minden jól ment. Nagyon érdekes előadásokat hallottam a többiektől, hiszen az ország minden részéről voltak versenyzők. A versenyen 23-an voltunk, minden megyéből 1 fő, és Budapestről 4 fő. Este kulturális programon vettünk rész a mezőtúri Református Nagytemplomban.

Szombaton kora reggel indultunk a terepgyakorlatra. Mindenki a szervezőktől kapott pólókban és sapkában, még a kísérő tanárok is, nagyon viccesen néztünk ki. Dr, Tóth Albert, Berci bácsi volt a terepgyakorlat vezetője. Ő szenvedélye a természet, a környezetvédelem, minden növényről, állatról tudta, hogy mi a neve, latinul is, és mindig eszébe jutott még újabb és újabb információ, amit elmondott nekünk. Voltunk az Erzsébet-ligetben, a Hármas-Kőrös menti ártéri erdőkben, a Peresi holtágnál, a Sárkány-érnél, Kétpón, a Hercegasszony-birtokon. Berci bácsit hallgatva jegyzeteltünk, figyeltünk, hiszen tudtuk, hogy a sok-sok információból majd kérdések lesznek. Háromszor kellet számot adnunk az elhangzottakból, 25-25 kérdést tettek fel.

Vasárnap az elméleti forduló következett. Itt Kaán Károly életéről, a nemzeti parkokról, és a TB újság cikkeinek ismeretéről adtunk számot. A forduló 2. részében felismerés következett. Diákon mutattak növényeket, állatokat, ezeket fel kellett ismerni, majd egy madártollból, hogy melyik madáré, egy fadarabból, hogy mi okozta a sérüléseit. Nagyon nehéz volt, hiszen a végére már fáradt voltam.

Délután következett az eredményhirdetés. A posztereket külön hirdették, itt a 9. helyet sikerült elérnem.

Az összetett versenyben, ahol a kiselőadás, a terepgyakorlat és az elméleti forduló pontszámai együtt számítanak a X. helyezést értem el.

Ági néni megdicsért, hiszen ez volt az első ilyen jellegű versenyem, fáradtan, de boldogan indultunk haza.

Nagyon fárasztó volt ez a 3 nap, de rengeteg új ismerettel gazdagodtam, új barátokat szereztem, és elhatároztam, hogy jövőre újra megpróbálom.

Pajor Lili 5. a osztály

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét