Kirándulás a Paksi Atomerőműben - 2016. május 25.

A 8. osztályosok tanulmányi kirándulása a Paksi Atomerőműben.

Fizikából az idei tanévben tanultuk az elektromos áram előállítását, tulajdonságait, felhasználását és azt, hogyan jut el a fogyasztókhoz a generátorokból. Szaktanárainknak köszönhetően, ismereteink gyarapításaként, mindezt a gyakorlatban is megnézhettük a Paksi Atomerőműben.

A Tájékoztató és Látogatóközpontban előzetes bejelentkezés alapján, idegenvezető kalauzolásával ismerkedhettünk meg hazánk egyik legtöbb elektromos energiát termelő üzemével. A bejárat előtti parkban világhírű tudósok mellszobrai láthatók, csak néhány név a sok közül: Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede, Neumann János és még több ismert személyiség.

Köszöntés után az épület tetején található kilátóból megnéztük az erőmű panorámáját, a reaktorok, az irodák és a turbinaház épületét. Az előtérben egy akváriumban tanulmányozhattuk az erőmű és a Duna kapcsolatát. Különböző kiállítási tárgyak és képek segítségével ismerkedhettünk meg Paks helytörténetével, múltjával és az erőmű építésének folyamatával. Interaktív táblákkal betekintést kaptunk hazánk villamos energia termeléséről és fogyasztásáról. Világtérképen megnéztük hol vannak működő atomerőművek. Láttuk még a reaktorokban elhelyezett kazetták valódi méretű modelljét, animációs maketten a blokkok működését. Szobabiciklin kipróbálhattuk mennyi energia szükséges egy-egy háztartási eszköz működtetéséhez. Az elhasznált radioaktív hulladékok elszállításáról, tárolásáról és az erőmű bővítésének tervezetéről is szó esett.

Az Atomenergetikai Múzeum 4 éve nyílott. Itt megtekinthetők az erőműben használt régi kis és nagy berendezések, műszerek, védőruhák, villamossági és irányítástechnikai műszerek, sugárvédelmi eszközök. A múzeum előtt a szabadban vannak kiállítva az építkezéseknél használt nagy gépek, FAUN vontató, földelő szakaszoló, transzformátor.

Mindenki számára sok hasznos látnivalóval, információval és érdekességgel zárult a hétfői kirándulás.

Dicsérdi Elizabett 8. oszt.tanuló

Nagy Ferencné tanár

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét