Az internet veszélyei... - 2016. április 18.

Az internet veszélyei avagy az építő-pusztító erő

Az „Y-generációs” gyerekek sok időt töltenek az internet valóságszerű világában. A közösségi oldalakon sokszor túl sok személyes adatot és információt adnak meg magukról, aminek súlyos következményei is lehetnek: a lopásoktól kezdve a magánélet megsértéséig.

Ennek megelőzése képen a Cecei Általános Iskola is felhívta diákjai figyelmét az internethasználat veszélyeire és helyszínt adott egy erről szóló bemutatónak 2016. április 11-én, hétfőn.

Matusek M. Zsuzsanna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat trénere szívesen látogat el minden iskolába, vagy intézménybe, ahol szívükön viselik a diákok helyes internethasználatának kialakítását. Oktató meséi segítségével majd azok megbeszélésével a gyermekek, a korosztályuknak megfelelő elméleti információkhoz juthattak. Szóba került a BIZALMATLANSÁG, mellyel a saját adatainkat védhetjük; a NYILVÁNOS HELYEN VALÓ TALÁLKOZÁS, vagyis, hogy csak olyan helyen találkozzunk még ismeretlen internetes „barátainkkal”, ahol sok ember van egy időben. Nagyon fontos, hogy SOHA NE MENJÜNK EGYEDÜL A TALÁLKOZÓRA, vagyis, hogy a barátok, akikben megbízunk, legyenek ott a közelben és figyeljék az eseményeket, és lépjenek közbe, ha azt látják, hogy valami olyan történik, amit a barát nem szeretne. Az internetezés negyedik szabálya is említésre került, mely a KÖRÜLTEKINTÉS. Nem kell mindent elhinnünk, amit látunk, vagy olvasunk, hiszen félrevezethetnek bennünket.

A játékos formában megvalósított gyakorlati tanácsok és a videók a gyermekek figyelmét különösen felkeltették. Reméljük, hogy a diákok számára kicsit „megfoghatóbbá” vált, hogy a szabályok betartásával elkerülhetjük a ránk leselkedő veszélyeket, megelőzhetjük, hogy bajba kerüljünk.

A délután folyamán Zsuzsanna a pedagógusoknak is tartott egy előadást, amelynek során a nevelői feladatokra is felhívta a figyelmet és azokra a jelekre is, amiket észlelve a tanároknak „gyanakodniuk” kell. A délután folytatásaként a szülőket is szeretettel várta az Országos Gyermekvédő Liga elnöke, hogy számukra is bemutassa, milyen veszélyeknek vannak kitéve a gyermekeik, hogyan védekezzenek ellenük, és mitévők legyenek, ha már bekövetkezett a „baj”.

Úgy gondoljuk, hogy az internetezés olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, a mindennapjaink része, és bár úgy érezzük, hogy velünk nem fordulhatnak elő a híradásokban szereplő problémák, sajnos az élet ezt többször megcáfolja. A cecei iskolában az előadás sorozattal megpróbáltuk felhívni a figyelmet a veszélyekre egy kívülálló, elismert szakember segítségével. Köszönjük neki, hogy ellátogatott hozzánk és elgondolkodtatott bennünket!

Győri László
pedagógus

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét