„FÉNY-szóró” projekt - 2015. szeptember 22.

A Fény nemzetközi évéhez kapcsolódva „FÉNY-szóró” címmel őszi projektet hirdettünk a Cecei Általános Iskolában. A projektgazdák, Balázsné Aranyos Judit és Nagy Ferencné kicsit fizikus szemmel foglalkoznak a fénnyel, de a kollégák szinte minden területre igyekeznek kiterjeszteni a fénnyel kapcsolatos ajánlott programokat.

Az elmúlt héten a projekt keretében láttuk vendégül a szegedi Partiscum Mobil Planetárium képviselőit, akik 45 perces előadásokat tartottak az iskola tornatermében felállított sötétített sátorban.

Az előadás során egy teljes kupolás, FullHD film segítségével végiglátogattuk a Naprendszer bolygóit, megismertük ezek jellegzetességeit, fizikai paramétereiket, sőt néhány bolygó felszínére „le is szálltunk”. A diákok tanulmányozhatták az égbolt nevezetes csillagképeit.

Ezt követően élőszavas planetáriumi bemutató keretében megtudhatták, milyen szabad szemmel észlelhető objektumok, bolygók, galaxisok, csillagködök láthatók az égbolton. A bemutató során valósághű felvételek segítségével elevenedtek meg a Naprendszerben található bolygók, holdak, kisbolygók. A magyarázó szöveg alkalmazkodott az életkori sajátosságokhoz, így az előadást 5 korcsoportban tekintették meg a cecei diákok.

A projekt folytatásaként az 5. és 6. évfolyamosok ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol a fénnyel kapcsolatos előadásoknak és kísérleteknek is részesei lesznek, de fény show-t és csillagvizsgálást is terveznek az elkövetkező napokra. A „Fény-szóró” projekt részeként szervezzük majd meg a hagyományos akadályversenyt és családi napot is, aminek témája természetesen szintén a csillagok és fény lesznek.

Reméljük, hogy projektünk célja, a fénnyel kapcsolatos ismeretek életkornak megfelelő bővítése és rendszerezése a sok tapasztalatszerzésnek és tevékenység központú programnak köszönhetően meg is valósul! Külön öröm számunkra, hogy programjainkon a szülők is szívesen részt vesznek, így együtt tudunk munkálkodni a gyerekek fejlesztése érdekében és jobban meg is ismerjük egymást.

Szabóné Várady Katalin, igh.

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét