Boldog iskola

Tökfejek 2016. október 11.

A Cecei Általános Iskolában nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a nevelők kreativitásukat kihasználva szép és inspiráló környezetet teremtenek a diákok és az itt dolgozók számára. Azt is nagyon köszönjük, ha a szülők gondolják úgy, hogy segítenek a termek és a közösségi terek díszítésében. Jelen esetben az egyik takarítónk, Mérei Lajosné Zsuzsa örvendeztetett meg bennünket a „tökházaspárral”, „akik” mosolyogva figyelik az intézménybe érkezőket és távozókat.

Köszönjük neki!

Optimizmus a Boldogságórákon 2016. október 24.

Október hónapban az optimizmus gyakorlását tűztük ki célul a Boldogságórákon a két 4. osztályban. Egy 9-10 éves gyermek számára az optimizmus fogalmát elég nehéz megfogalmazni, a legrövidebb formában talán úgy lehet, hogy mindenben meglátni a jót, a szépet. Ebben a hónapban ezzel a témával foglalkozunk.

A bevezető körben igyekeztünk valamit szépet, pozitívet mondani egymásnak. Ez már nagyon jól megy, hiszen sokat gyakoroltuk egymás pozitív megerősítését, amit magunkra is próbálunk vonatkoztatni lépésről- lépésre. Ezután beszélgettünk a következő idézetről: Ha citromot kapsz az élettől- csinálj belőle limonádét! Példákat hoztunk rá, hogy volt-e olyan élményük, amikor valami rosszul indult, majd pozitív végkifejlete lett.

Ezután „Derűs Dóra” szemszögéből elemeztünk rosszra forduló szituációkat, amiket optimista befejezéssel oldottunk meg. Mindenkinek a véleményét meghallgattuk, örültünk a jobbnál- jobb ötleteknek. A folytatásban megkezdett mondatokat folytattunk nagyon optimistán és pozitívan. Megállapítottuk, hogy ebben a pesszimista világban a gyerekeink igazán optimisták tudnak lenni- ha hagyjuk!

A következőkben a 4.a. osztállyal egy optimista montázst készítettünk el, amire csupa mosolygós, vidám képet ragasztottunk fel, és a képekről egyenként elmondtuk, hogy miért is sugároznak pozitív szemléletet felénk. Minden érzést, jó ötletet elfogadtunk, igyekeztünk mindenkit meghallgatni. A 4.b. osztály az ajánlásnak megfelelően optimista képregényeket készített csoportmunkában, „Mindenre van megoldás” címmel. Ez kicsit nehezebb volt, de ezzel a feladattal is megbirkóztunk.

A foglalkozás zárásaként meghallgattuk Bagdi Bella Pozitív gyerek vagyok című dalát, amit együtt énekeltünk az énekesnővel, olyan fülbemászó volt a dallama és a szövege.

A foglalkozás utóéleteként továbbra is igyekszünk mindent pozitívan szemlélni és ezt az optimista szemléletet az olvasás órákon is alkalmazni, pl. az olvasmányok optimista befejezésével, vagy egymás bíztatásával, bátorításával. Többen jelezték, hogy otthon is meghallgatták a dalt, a családdal együtt ellátogattak a honlapra, aminek nagyon örültünk.

Már alig várjuk, hogy a következő hónapban milyen témával foglalkozunk, milyen témát hozunk közelebb a 4. évfolyamos diákjainkhoz, mivel erősíthetjük tovább pozitív szemléletüket.

Földi Józsefné és Szabóné Várady Katalin, tanítók

Boldogság órák a Cecei Általános Iskolában 2016. október 3.

Az idei tanévben szeretnénk csatlakozni a két 4. osztályunkkal a Boldogságóra programhoz, amit a Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával valósítunk meg. Az alapítvány kidolgozott forgatókönyvekkel, képzésekkel, könyvekkel támogatja a programba lépőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. A diákokkal megbeszéltük a szükséges tudnivalókat és, hogy mennyire érdekli őket a program. Nagy örömünkre nagyon tetszett nekik az elképzelés, nagyon szeretnek beszélgetni, csoportokban dolgozni, előadni, énekelni, táncolni stb. Megtörtént a boldogság megfogalmazása, és személyenként prezentálása is. Ezután történt a szeptember havi témánk, a hála feldolgozása, ami kicsit több időt vett igénybe, mint gondoltuk, ezért azt a megállapítást tettük, hogy már a hónap elején el kell kezdeni a téma feldolgozását a forgatókönyv szerint és több órán keresztül még „éltetni” kell, ugyanis olyan nagy az utóélete, hogy nem lehet a témát lezárni egy óra után. A hála téma feldolgozása során nem csupán a mi dalunkat, hanem a középiskolás dalt is meghallgattuk, a mozgásosabbat a foglalkozás elején, a másikat a foglalkozás végén. Elkészült a hála tabló, és a hála kupon is, amit szintén nagyon élveztek és át is adták a „címzettnek”. Úgy gondoljuk, hogy a program nagyon sikeres lehet a mi iskolánkban is, együtt tanuljuk a diákjainkkal, együtt formálódunk, nyitunk egymás felé. A tervezett témákat beépítettük a Munkatervünkbe is, amit a nevelőtestület támogatott. A kollégák irányából nagy az érdeklődés, szívesen osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat, már előre jelezték a hospitálási szándékukat. További információk találhatók a programról a www.boldogsagora.hu honlapon érhetők el, nem csak diákoknak és szülőknek, hanem minden érdeklődőnek.

Földi Józsefné és Szabóné Várady Katalin, tanítók

A Jobb Veled a Világ Alapítvány által működtetett Boldogság Intézet nyílt pályázatot hirdet magyarországi és határon túli nevelési-oktatási intézmények számára „Boldog Iskola” és „Örökös Boldog Iskola” cím elnyerésére. Az Alapítvány 2014-ben indította el Boldogságóra programját, melynek fővédnöke Prof. Dr. Bagdy Emőke.

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét